Umeå Konst & Ramaffär AB

Inramning

Se över din konst!

Var rädd om din konst!

 
Vet du om att den inramade konst du nyss köpte, eller fick ärva, kan vara inramad på ett felaktigt sätt med material som på sikt skadar verket?

Här får du information om hur du upptäcker en felaktigt utförd inramning och hur du går tillväga för att rätta till problemet innan det är för sent.

Vid inramning av konstverk är det viktigt att endast använda åldersbeständig kartong och att inte lägga glaset direkt mot verket. Före 1980-talet använde svenska konstinramare i allmänhet inte åldersbeständig kartong. Detta gör att du bör vara extra uppmärksam på konst som är inramad före denna tid.

Säkra tecken på en felaktigt utförd inramning är gulnad passepartout med mörk snittyta, bruna fläckar och missfärgningar, antingen på konstverket eller på passepartouten. En passepartout är den kartong som vid de flesta inramningar omger verket och ligger mellan det och glaset.

En konstinramare har kunskap om papper och hur olika material reagerar med olika konsttekniker. De kan även se om själva konstverket är skadat och i sådant fall förmedla kontakt till en konservator. Konstinramare arbetar alltid i nära samarbete med både konservatorer och konstnärer.

Här nedan ser du exempel på ett fuktskadat grafiskt blad som efter ett besök hos en papperskonservator har återfått sin glans. Nu behöver det bara få en snygg inramning så är det som nytt igen.

                                                     fore_efter_0_1

Mer information om inramning hittar ni på : http://www.gbf.se/konstinramning