Umeå Konst & Ramaffär AB

Nyheter

Gott nytt 2015 !

Januari månad brukar liksom hålla andan och kännas lite avvaktande. Men här i verkstaden pågår för Januari oväntat mycket arbete.

Ni kunder lämnar in bilder, vi har Umeå Kommun och Landstinget som  behöver inramningar till årets inköp. Och en fotoutställning till Västerbottens museum.

Det är kul att ha mycket på gång och det innehåller ofta överraskningar och utmaningar. Just nu har vi jobbat mycket med friläggningar av konstverk. En friläggning innebär att bladet ligger "löst" i sin ram. Antingen svävande eller fast mot sitt bakstycke.

För att inte bladet skall ligga dikt mot glaset så använder vi också en distanslist mellan ramen/glaset till bakstycket. För att utföra en friläggning krävs kunskap och kännedom om papperets kvalitè eftersom ett konstverk ska fästas så lite som möjligt för minsta åverkan. Det krävs också att dom "hängslen" som bär tyngden är syrafria och helst så tunna som möjligt. I en friläggning får man som betraktare räkna med att bladet ( som allt papper ) utvidgas och krymper beroende på luftfuktighet och andra faktorer. Detta kan ge en viss svängighet i konstverket till skillnad mot om man istället ramar med passepartout då trycket blir ett annat.

Mardrömmen är när vi får in felaktigt monterad konst. Jag har sett litografier och orginal monterade med dubbelhäftande mattejp runt hela kanterna. Den åverkan detta gör kan endast till fullo repareras hos en konservator. Det är min skyldighet som rammakare/ inramningsdesigner att montera ett blad på bästa sätt för framtiden.

Nu har jag jobbat som inramningsdesigner i 26 år och det är fortfarande lika kul. Vi utmanas och får arbeta väldigt kreativt, då det ena sällan är det andra likt.

Väl mött !

VÅRA ÖPPETTIDER ÄR..

MÅN-TORS 10,00-17,00 ELLER ENLIGT ÖVERENSKOMMELSE