Umeå Konst & Ramaffär AB

Om oss

Doften av trä!

Ända sedan jag var liten så har jag befunnit mig i "snickarmiljöer". Min farfar hade snickeri i Nyåker och mina föräldrar övertog Umeå Konst & Ramaffär när jag bara var nåt år gammal. Min pappa har dessutom varit en flitig snickare på hemmaplan med många bygg och renoveringsprojekt bakom sig. Och jag har hängt med.

Nu renoverar vi själva ett gammalt hus och min dotter hänger med. I morse doftade hela huset av nysågat trä och jag blir alldelens glad i hela kroppen. Tänk vad dofter kan förmedla !

Inom inramningsbranchen så är ju just träet, virket, ramlisten en stor del av jobbet. Framför allt så jobbar vi med furuvirke. Vilket passar våra svenska förhållanden bra. Helst ska det vara tätvuxen fura. Även "ädelträ" såsom ek, mahogny,björk osv. är också vanligt förekommande. En del ramlist tillverkas även i Abachi ( som är en typ av Afrikansk ek ). Abachi är till skillnad från eken ett poröst träslag som har låg termisk kapacitet. Tex används det till bastuvirke och till gitarrer. men som ramlist har den en förmåga att "skruva" sig när den möter våra svenska förhållanden och gör den svårarbetad. All ramlist vi köper in är certifierad och kommer alltså inte ifrån regnskogar. Det finns också ett annat vanligt förekommande material som används till att göra ramlist av. Samlingsnamnet är komposit. Komposit kan tex vara PVC- plast. Vi har valt att inte arbeta med komposit, helt enkelt för att vi inte tycker att produkten är bra. Vi tog under en period in ett litet sortiment för att "prova" på. Det vi direkt noterade var att flera av ramarna färgade den bakomvarande väggen tavlan hängdes på. Nu när kompositlisten har funnits i några år på marknaden så får vi ofta in arbeten där ramarna har knäckts rakt av eller helt enkelt lossnat i gerningen. Många av dom resande auktionsfirmorna använder komposit till de tavlor som auktioneras ut. Med ett mycket dåligt resultat. Dessutom samverkar inte ramen med de övriga materialen i inramningen och därmed skapas inte det klimat vi strävar efter att ge den inramade bilden för att bevara den bäst.

Ofta får vi förfrågningar om priser via mail eller telefon, frågor som är svåra att svara på när jobbet är "osett". Det finns en oändlig uppsjö av ramlist i varierande form och kvalitè. Tillverkningsland och distributörer styr också priset på metervaran. En "enkel" svart ram kan kosta både lite och mycket. Vi försöker att alltid jobba med kvalitè. En billig list kan bli ett dyrt alternativ när halva stången har vridit sig och måste kasseras, men kan å andra sidan bli just billig om den är av rätta virket.

För att vara en bra rammakare krävs det att du är snickarkunnig. Just nu jobbar vi tre i verkstaden, alla med mångårig erfarenhet och kunskap. Både när det gäller själva inramningsdelen men även i färglära och design. Heminredning är också en stor del av vårt yrke och vi har många goda ideèr att förmedla.

Välkommen till oss!

Catharina, André och Dick