Umeå Konst & Ramaffär AB

Om oss

En ramaffär med anor från 50-talet

foretagetI slutet av 1950-talet öppnade Bengt och Gullan Fredriksson Umeå Konst & Ramaffär AB. Ett tiotal år senare började André Jacobsson att jobba extra hos paret. Han arbetade även som snickare, mattläggare, brevbärare och dekoratör på Domus. År 1971 fick André möjligheten att köpa firman av Fredrikssons. Jag, Catharina, var då tre år gammal och har liksom hängt med i kulisserna ända fram till min tjugoårsdag då jag blev delägare i ramaffären. Umeå konst & ramaffärs lokaler låg då i gamla stan i Frälsningsarméns byggnader på Sveagatan i Umeå.

När jag som treåring inledde min utbildning till inramningsdesigner var lokalhyran 247 kr i månaden och i verkstaden tändes varje dag en brasa i en gjutjärnskamin. Passepartouterna skars för hand och ramarna gerades med en manuell maskin och spikades för hand. Många av våra dåvarande kunder och konstnärer är fortfarande trogna kunder och vänner. Maskinparken förnyades och förbättrades under årens gång och numera är vår utrustning toppmodern.

Kunskapen om syrafria inramningar slog igenom på åttiotalet och branschen tog ett krafttag för att höja yrkesstoltheten och materialvalet hos landets Rammakare. Numera kan man utbilda sig till rammakare i Tranås men långt innan utbildningen startades ordnades seminarier och kurser inom yrket. År 1988 flyttade vi verksamheten till Rådhusesplanden. Numera finns vi på Entré Syd på Teg.


Umeå Konst & Ramaffär är idag ett litet specialiserat familjeföretag med gedigen kunskap. Vi är kreativa och har ett brinnande intresse för konst, design och inredning.